Column

Cinéma

8 september 2017

In de vakantie las ik in Le Dauphiné Libéré, een krant van de Drôme Provençale, dat er in Venterol een film was opgenomen rond de wielrenner Raoul Tabourin. “On a tous un petit Raoul Tabourin en nous”, was de kop in het artikel.

Venterol is een prachtig oud dorp in de buurt van Nyons. Bekend vooral om de wijnen en de lavendelvelden in dat gebied en nu het decor voor een film over een wielrenner. Graag zou ik op de achtergrond hebben willen meekijken, meedoen, een Cameo zijn misschien? Of deze film ooit in de Nederlandse bioscoop komt, is maar de vraag. Ook in Nederland is net een film gemaakt rond Paul Rood, een veelbelovend baanwielrenner die als gesjeesd student hasj smokkelt naar Zweden. De film Spaak “oogt en klinkt knullig en onbeholpen” volgens de Volkskrant. C’ est la vie!

In diezelfde periode in mijn vakantie werden er en-plein-air films vertoond met in de hoofdrol Meryl Streep. Hoe zou zij klinken in het Frans? Jammer dat sommige landen kiezen voor nasynchronisatie in plaats van ondertiteling. Maar bereik je hierdoor wel dat laaggeletterden naar de film gaan?

Openluchtfilmvoorstellingen vinden ook in Nederland plaats; je moet wel van tevoren even bellen of het doorgaat gezien ons klimaat met nogal wat regen. Toch is dit ook een wens die bij ons filmhuis leeft om op een zwoele zomeravond een beetje laat, moe en loom met een glaasje te kijken naar een mooie film, wel ondertiteld.

Toekomstmuziek? Wie weet.

We zien elkaar gauw weer in de kleine zaal van het Stadstheater. Toch?


Han de Bruin, voorzitter Filmhuis Cameo

Openingstijden servicebalie

van maandag t/m zaterdag 16.00 uur tot 20.30 uur
bij (film)voorstellingen op zondag of in de middag één uur voor aanvang
ook telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

U vindt ons ook op en en op www.filmhuiscameo.nl