Column

In Zoetermeer ...

26 mei 2016

Gastcolumn André van Duren
regisseur van 'De Helleveeg'

Een aantal jaren geleden was er een reclame die eindigde met: 'Bij wie ook weer? Bij Van der Meer.'
Ik weet echt niet meer wat Van der Meer verkocht of uitvoerde, maar telkens wanneer ik Studio Sport keek en de voetballer Van der Meer de bal kreeg, zei mijn hoofd ongewild: 'Bij wie ook weer? Bij van der Meer.'
Nu zit ik al dagen in mijn hoofd met een variatie op die beroerde slagzin. Telkens wanneer ik 'Zoetermeer' las in de mails die ik kreeg naar aanleiding van een vertoning van mijn film De Helleveeg in filmhuis Cameo, dacht ik ongewild: 'Waar ook al weer? In Zoetermeer'.

De voorzitter van filmhuis Cameo Luus Veeken, vroeg me na afloop van de geslaagde vertoning of ik een column wilde schrijven. Over regisseren kon het gaan. En over Zoetermeer.

Over regisseren allereerst. Dat is erg aangenaam werk, wanneer je het goed aanpakt tenminste. Jaren geleden filmden we het strand van Domburg. We waren een nachtshoot aan het voorbereiden. Ik had geen script in mijn hand en geen regisseursstoel in de buurt. Er kwam een wandelaar naar me toe en die zei: 'Jij bent zeker de regisseur?' 'Hoe weet je dat?' vroeg ik. 'Je bent de enige die niet werkt' zei de man.
Dat is een mooie functieomschrijving nietwaar? Wanneer je goede mensen om je heen verzamelt, heb je als regisseur een mooie baan. In het geval dat u een filmset bezoekt en u hoort iemand roepen: 'Camera, geluid en actie!' hebt u niet met de regisseur te maken, maar met de First Assistent Director. Zelfs 'actie' roepen laat de regisseur over aan een ander. Ik kan iedereen mijn baan aanraden.

Dan Zoetermeer. Het is een rare gemeente om te zien. Geen opbouw met buitenwijken, centrum bebouwing en een kern. Dankzij de routeplanner kwam ik bij vlak het Stadstheater, niks wees erop dat ik in een stadskern was. Een rommelige parkeerplaats van betonplaten. Plek genoeg gelukkig. Langs rammelende bouwsteigers naar een paarse loper, de trappen op. En dan de meevallers:
Een mooi theater. De Helleveeg was prima aanwezig in de foyer met affiches en een standee (groot kartonnen bord). Goeie koffie. De fraaie zaal met enorm groot doek was uitverkocht. Haarscherpe projectie en uitstekend geluid. En een bijzonder aangenaam publiek.

De buitenkant is lelijk, maar de kern is wonderschoon. 

... Waar ook al weer? In Zoetermeer. 


Openingstijden kassa

woensdag t/m zaterdag 12.00 uur tot 16.00 uur
bij (film)voorstellingen is de kassa één uur van tevoren open

U vindt ons ook op en en op www.filmhuiscameo.nl